Home Seizoensproducten
Afdrukken

Blauwe bessen: klein maar supergezond

Koningin der bessen

bosbessen - Flanders Fruit - Super Gezond

Dat broccoli, tomaat, citrusvruchten en vette vis gezond zijn, is wel redelijk bekend. Maar in dit rijtje hoort ook de blauwe bes thuis. Een klein sappig vruchtje met grote voordelen.

Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Antioxidanten tegen veroudering

Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziektes, zoals kanker.

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Naast blauwe bessen bevatten ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen en blauwe druiven veel antioxidanten. Vitamine C uit groenten en fruit is een van de belangrijkste antioxidanten voor het lichaam. Ook de bladeren van de bessenstruik hebben gezondheidsvoordelen. Er wordt vaak thee van gemaakt die helpt bij verkoudheid, keelpijn, diarree, diabetes en urineweginfecties.

Suiker vermindert werking

Een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Het eten van veel blauwe bessenjam (ook de light versie) is dus geen aanrader.

Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten. Kies voor stevige blauwe bessen met een zilverachtige waas. Neem geen verschrompelde of overrijpe bessen, deze hebben al veel van hun gezonde stoffen verloren.

Bewaar de bessen ook niet te lang, want anders gaan alle gezonde stoffen verloren. Houd ze maximum vijf dagen in de lade van je koelkast.

Gezonde voeding

Met een gezonde voeding krijg je in principe voldoende antioxidanten binnen. Per soort fruit en groenten kan het gehalte aan antioxidanten wel nogal verschillen. Varieer daarom voldoende, zodat je van alle voedingsstoffen en antioxidanten genoeg binnenkrijgt.

Gezonde tip

Wie de blauwe vruchtenbolletjes liever niet zo opeet, kan ze in een smoothie verwerken. Een handvol aardbeien, een handvol frambozen, een halve hand rode bessen en een halve hand blauwe bessen in een blender gedurende 30 seconden en je hebt een overheerlijke bessensmoothie. Afwerking met een paar ijsblokjes en een zomers rietje. Wie het blauwe besje liever niet vermaalt, kan andere gezonde smoothiecombinaties uitproberen.